Twee tijdloze woonstijlen
Trend: Wabi Sabi vs Japandi
In een wereld waar prikkels om onze aandacht vechten, verlangen we steeds meer naar rust. Naar een thuis dat voelt als een zachte ademhaling. En precies dat is waar zowel Japandi als Wabi Sabi in uitblinken. Ze halen de druk van de ketel, brengen balans in de chaos en creëren een interieur dat rustgevend aanvoelt. Maar… welke van de twee past het best bij jou?
Japandi
Wat is Japandi?
Japandi is het stijlvolle huwelijk tussen Japans minimalisme en Scandinavische functionaliteit. Het is een woonstijl die draait om rust, balans en tijdloos design. Geen overdaad, geen rommel. Wél harmonie, functionaliteit en schoonheid in eenvoud.
Hoe style je het?
Denk aan strakke lijnen, licht hout, zachte stoffen en een neutraal kleurenpalet. Een interieur waar alles klopt, met een flinke portie design, zonder dat het er té perfect uitziet.
-
Keramische tegels: in zachte texturen of betonlook
-
Keukenblad of wastafelblad: in travertinlook of leisteenlook
-
Greeploze badkamer- en/of keukenfronten
-
Neutrale kleuren zoals beige, warm wit, grijsgroen en steengrijs
-
Symmetrie en strakke vormen: waar mogelijk en combineer dit met functioneel design
-
Lichte houttinten in meubels, wanden en houten voeren
-
Zachte stoffen zoals linnen gordijnen, wollen plaids of katoen
-
Design ogende meubels met een verfijnde afwerking
-
Luchtige opstellingen: laat witruimte bewust bestaan en vermijd overvolle rekken met decoratie. Voeg eerder hier en daar zorgvuldig gekozen objecten toe: bv. een kom, karaf, krukje met opgerolde handdoek, snijplank, statementvaas op tafel
-
Weinig groen: Één grote plant of werk met een enkele tak in een vaas. Vermijd drukke bloemen of bonte kleuren. Less jungle, more zen. 😌
Voor wie is het?
De Japandi stijl past perfect bij wie houdt van:
-
Een opgeruimd interieur (maar niet klinisch).
-
Strakke look maar met Japanse 'zen' accenten.
-
Minimalisme met een menselijke toets.
Wabi Sabi
Wat is Wabi Sabi?
Wabi Sabi is geen trend, maar een levensfilosofie. Deze Japanse interieurstijl draait om 'slow living'. Het is een uitnodiging om je te omringen met spullen die een verhaal vertellen. Het moedigt je aan om niet langer te streven naar het perfecte plaatje, maar te genieten van het échte, het eerlijke, het geleefde: de schoonheid in imperfectie, vergankelijkheid en authenticiteit. In interieurs vertaalt zich dat naar ruwe texturen, karakter, doorleefde materialen en asymmetrie.
Hoe style je het?
Wabi Sabi gaat om loslaten. Niet elke vaas moet symmetrisch zijn. Niet elke muur hoeft strak gepleisterd. Een vloer met zichtbare nerven of een wandtegel met variatie in glans en kleur? Bingo! Alles draait om karakter en authenticiteit.
- Hout: gelikt hout met een perfecte nerf of egale kleur is hier uit den boze. Je kiest in tegendeel voor voor hout met karakter. Denk aan eik met een verouderde afwerking - gerookt of vergrijsd - met knoesten, scheurtjes, nerven die zichtbaar en voelbaar zijn, en kleuren die variëren binnen één plank
- Aardse kleuren: verweerd beige, zand, klei, warm grijs, diep bruin, roest, terracotta, mosgroen
- Wandtegels met subtiele kleurverschillen, onregelmatig glazuur en oneffen oppervlaktes
- Wastafel of keukenblad in ruwe natuursteen met een linnen handdoek bij
- Keramische tegels met een zachte kleurnuance en zichtbare structuur. Speel eventueel ook met de legverbanden!
- Betonlook tegels: met een verweerde afwerking
- Handgemaakte objecten: een vaas met een barst, een oude houten snijplank, een keramische in aardetinten kom die assymetrisch is geglazuurd. Nis in de muur met een ruwe vaas
- Meubels met een verhaal: laat een houten tafel verouderen: geen vlek? Geen leven. Ga voor een salontafel in een organische vorm of recuperatiehout.
Voor wie is het?
Wabi Sabi is een stijl die je niet 'kiest' omdat het mode is, maar omdat het past bij jouw manier van leven. Het is de perfecte stijl voor wie niet houdt van oppervlakkige trends, maar op zoek is naar betekenis.
Wabi Sabi past perfect bij wie houdt van:
-
Natuurlijke materialen met een verhaal.
-
Een interieur dat je niet in één keer wilt ‘af’ hebben. Je verzamelt, ontdekt, combineert. Je laat ruimte voor evolutie en toeval.
-
Slow living en dit omarmt. Je interieur is niet gemaakt om indruk te maken, maar om in te leven, te ademen, te zijn.
-
Imperfectie en schoonheid ziet in een barst, een kras, een verweerde rand. Je kiest niet het nieuwste, maar het meest doorleefde.